BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) wil meer opheldering van Nederland, België en Luxemburg over de reddingsoperatie van Fortis. Ze wil onder meer weten of de drie landen daarbij voldoende hebben gedaan om marktverstoringen te vermijden.

Dat blijkt uit een op 30 oktober verstuurde brief van Kroes aan de ministers van Financiën Wouter Bos, Didier Reynders (België) en Jean-Claude Juncker (Luxemburg), die zaterdag wordt geciteerd in de Belgische krant De Standaard.

De woordvoerder van Kroes laat weten dat de eurocommissaris zo snel mogelijk duidelijkheid wil van de drie landen. Een ingewijde in Brussel verwacht dat Kroes de Fortisdeal uiteindelijk zal goedkeuren. "Ze is niet uit op een clash." Nederland, België en Luxemburg pompten eind september 11,2 miljard euro in Fortis. Een kleine week later werd bekend dat Nederland de Nederlandse tak, inclusief ABN Amro, overnam voor zo'n 17 miljard.

Fiat
Kroes keurde al eerder een aantal reddingsplannen voor de financiële sector goed waarbij sprake was van staatssteun. Zo gaf de eurocommissaris onder meer haar fiat aan een garantiefonds voor Nederlandse banken van 200 miljard euro. Staatssteun is volgens de Europese regels niet toegestaan, behalve in noodsituaties. Kroes bekijkt daarbij of banken die steun krijgen niet worden bevoordeeld boven andere.