AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag positief het weekeinde in gegaan, nadat ze eerder op de dag korte tijd in het rood waren gezakt na tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Winsten op Wall Street stuwden de beurzen in Europa.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot 5,11 punten (2 procent) hoger op 265,72 punten. De MidKap, de index van het middensegment eindigde 1,2 procent in de plus op 376,51 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen 2,4 tot 2,7 procent.

In de Verenigde Staten verdwenen in oktober 240.000 banen, de sterkste daling in zeven jaar. Hiermee is de arbeidsmarkt sterker verslechterd dan analisten hadden voorspeld. De effectenbeur 2053467680 in New York openden dankzij koopjesjagers toch hoger en liepen in de loop van de dag verder op.

Koopjesjagers
"Het algemene beeld blijft dat het niet goed gaat met de economie. Dat bepaalt de grote richting. Daartussen heb je ook dagen zitten waarin weer wat herstel optreedt door koopjesjagers", aldus hoofd research David van der Zande van Theodoor Gilissen Bankiers.

De afgelopen twee dagen werden de internationale effectenbeurzen zwaar afgestraft. De AEX-index verloor 10 procent en de Amerikaanse effectenbeurzen boekten hun grootste tweedaagse verlies sinds oktober 1987.

Staalconcern ArcelorMittal profiteerde vrijdag van de koopjesjagers en was een van de grootste stijgers van de AEX, met een plus van 4,7 procent. "De koers van Arcelor is de laatste tijd dramatisch gedaald. Het aandeel komt van 60 euro afgelopen zomer naar krap 18 euro nu", aldus Van der Zande.

Grondstoffen
Ook andere grondstofaandelen in Europa waren in trek, mede door een stijging van de olieprijs met 0,4 procent tot 61 dollar per vat. Olieconcerns als BP en Total stegen respectievelijk 4,5 en 3,2 procent.

In Amsterdam verhoogde vastgoedfonds Wereldhave vrijdag de eigen verwachting voor het directe resultaat. Het aandeel steeg met 2,5 procent.

De euro noteerde vrijdagmiddag 1,2771 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt nog op 1,2760 dollar.