LONDEN - De problemen voor de reële economie zijn nog maar net begonnen. Dat stelde hoofdeconoom Keith Wade van de Britse vermogensbeheerder Schroders vrijdag.

"Er komt nog veel meer slecht nieuws aan en het zal tijd kosten voordat we over deze financiële crisis heen zijn." Schroders stelt dat de huizenmarkten in Europa en de Verenigde Staten verder verslechteren. Ook verwacht de vermogensbeheerder dat de werkloosheid verder oploopt.

In het ergste geval zullen volgens Wade de economische omstandigheden drastisch verslechteren en moeten banken door een wereldwijde recessie flink meer afschrijven op risicovolle beleggingen. In dat scenario worden meer banken genationaliseerd en zal het vertrouwen volledig zoek zijn.

Bescheiden
Wade voorziet dat de economie op zijn vroegst eind 2009 aantrekt. Bovendien zal het om niet meer dan een bescheiden herstel gaan. Een opsteker is volgens de econoom de dalende Libor-rente, de rente die banken elkaar in rekening brengen om geld te lenen. Ook de kapitaalinjecties van overheden en de renteverlagingen zullen uiteindelijk hun vruchten afwerpen, aldus Wade.

Ondanks de beroerde economische vooruitzichten, ziet Schroders genoeg lucratieve beleggingsmogelijkheden. "In twintig jaar tijd zijn de waarderingen van aandelen nog nooit zo aantrekkelijk geweest", aldus Wade. Daarom adviseert de vermogensbeheerder beleggers om nu vooral niet op te geven. "Mogelijk gaat er nog eens 10 procent van de aandelenkoersen af, maar over vijf jaar zullen we terug kijken en zeggen wat waren aandelen toen goedkoop."