HAARLEM - De provincie Noord-Holland, 22 gemeenten en een waterschapsbedrijf geven hun eigen claims richting IJsland niet op. Dat hebben ze vrijdag besloten na overleg in Haarlem, zo heeft een woordvoerder van de provincie laten weten.

Ze willen zelf hun miljoenen euro's aan spaartegoeden zien terug te krijgen en zich niet door het Rijk in IJsland laten vertegenwoordigen.

De vertegenwoordigers van de lagere overheden stemden woensdag niet in met een voorstel van minister Wouter Bos (Financiën). Bos heeft aangeboden bij een faillisement van Landsbanki op te komen voor de lagere overheden. Ze worden dan gelijkwaardig behandeld aan andere Nederlandse schuldeisers.

Eigendommen
"Dat zegt ons weinig", aldus de woordvoerder. Volgens hem is de juridische positie die de lagere overheden inmiddels hebben opgebouwd geld waard. Er is beslag gelegd op eigendommen van Landsbanki. "Die positie geven we niet op."

De lagere overheden willen alleen samenwerken met het Rijk op voorwaarde dat een onafhankelijke derde bekijkt hoe groot de schade zal zijn door het opgeven van hun huidige positie.

Vernietigen
Bos heeft eerder laten weten dat hij eigen juridische acties richting IJsland van lagere overheden niet zal tolereren. Hij wil deze acties torpederen door ze per Koninklijk Besluit te vernietigen. "In dat geval gaan we naar de bestuursrechter om zo'n besluit aan te vechten. Wij worden door het Rijk in een positie gedreven die ons een gang naar de rechter onmogelijk maakt", aldus de woordvoerder.