AMSTERDAM - Barack Obama zou wel eens de eerste 'groene' president van de Verenigde Staten kunnen worden. In Washington wordt al volop gespeculeerd over een 'klimaatkeizer', iemand die leiding geeft aan Obama's alternatieve energiebeleid, zoals Reuters het vrijdag omschrijft.

Een van de belangrijkste beloftes die de net benoemde president tijdens zijn verkiezingscampagne deed, is een investering van 150 miljard dollar in de duurzame energiesector. Hiermee hoopt Obama onder andere vijf miljoen 'groene' banen te genereren.

Volgens diverse milieuorganisaties zou een apart klimaathoofd dit programma het beste in goede banen kunnen leiden en diverse overheidsafdelingen aansturen op energiegebied. Zo hoopt Obama de opwarming van de aarde te bestrijden en de stotterende economie een stimulans te geven.

Olie
Met zijn ambitieuze klimaatprogramma hoopt de voormalige senator binnen 10 jaar meer olie te besparen dan de huidige olie-import uit het Midden-Oosten en Venezuela samen. Tijdens zijn overwinningsspeech in Chicago schaarde hij klimaatverandering in hetzelfde rijtje opgaven als de economische neergang en de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Volgens wetenschapper Alden Meyer begrijpt Obama dat de evolutie naar een nieuwe energie-economie centraal staat bij het weer op gang helpen van de economie. "Ik vind dat hij duidelijk moet maken wie hierbij aan de touwtjes trekt", zegt Meyer tegenover Reuters .

Emissie
Een klimaatbestuurder zou zich te weer moeten stellen tegen de vele tegenstanders  van een CO2-emissieprogramma, waarbij bedrijven het recht om koolstofdioxide onderling moeten verhandelen. Obama en 'running mate' Joe Biden hopen broeikasgassen op die manier voor 2050 met maar liefst 80 procent te hebben teruggedrongen.

Hierdoor wordt de gecombineerde uitstoot van Amerika's industrie plotseling 90 miljard dollar waard, hebben deskundigen berekend. Critici vrezen echter dat de extra belasting voor bedrijven de economie schaadt in toch al moeilijke omstandigheden.

Gore
Investeerders als de voormalige vicepresident en klimaatdeskundige Al Gore zien een eventuele opmars van alternatieve energie echter reikhalzend tegemoet. Gore heeft via de investeringsvehikels Generation Investment Management en Kleiner Perkins grote financiële belangen in de groene energiesector.

De kans dat Gore klimaatchef wordt is mede daardoor niet groot. Tenzij Gores reactie op de uitverkiezing van Obama woensdag met een pagina grote advertentie (pdf) in een aantal nationale kranten opgevat moet worden als een open sollicitatie: 'Now what?'.