AMSTERDAM - Het is een ludieke actie, maar dat maakt de animo er volgens de bedenkers niet minder om: online gokken op welke bank er als volgende omvalt. De winnaar sleept een voedselpakket in de wacht.

"De kredietcrisis is een hype, daar wilden we iets mee doen", zegt Michael Marsman, bedenker van de site. "We merken dat veel mensen het leuk vinden om met hun collega's te wedden op het volgende slachtoffer." De website, Crisispoultje.nl , komt uit de koker van de makers van sites als Ekpoultje.nl en Wkpoultje.nl.

Niet iedereen is even blij met het initiatief: "Van de tientallen reacties die we tot nu toe hebben gekregen, is ongeveer de helft van mening dat dit niet door de beugel zou kunnen," zegt Marsman. In totaal claimen de organisatoren momenteel 3000 actieve gebruikers. De gokkers, die kunnen inzetten op ongeveer tweehonderd mondiale financiële instellingen, maken zich momenteel het meeste zorgen over de Belgische bank Dexia.

De site blijft tot uiterlijk 1 maart in de lucht, waarna een computersysteem uitrekent wie de beste voorspellende gaven heeft. Eigenlijk wilde de site de winnaar een reisje naar IJsland aanbieden, een van de landen waar de kredietcrisis een economische ravage heeft aangericht. "De beoogde sponsoren staan echter nog niet te springen."