TOKIO - De Japanse aandelenbeurs is vrijdag met fors verlies gesloten. Door een hogere stand van de yen en een winstwaarschuwing van Toyota kelderden de koersen.

De Nikkei-index sloot 3,5 procent lager op 8583 punten. Dat is een verlies van 8774,49 punten. Ook in Australië was de stemming negatief. De All Ordinaries verloor 2,4 procent en sloot op 4006,6 punten. In Seoul was er sprake van winst. De Kospi-index kreeg er 3,9 procent bij op 1134,49 punten.

In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een winst van 3,3 procent op 14.243,43 punten. Beleggers hopen dat China binnenkort verdere maatregelen neemt om de financiële sector te versterken.

Toyota
Handelaren op de beurs in Tokio schrokken van de winstwaarschuwing die Toyota donderdag deed uitgaan. Het aandeel van de autofabrikant verloor 9,2 procent. Ook andere exporterende bedrijven en autofabrikanten leverden in, onder meer doordat de yen weer in waarde steeg ten opzichte van de dollar. Nissan verloor 7,3 procent en Honda gaf 8,7 procent prijs.

Daarnaast ondervonden handelshuizen last van de verder gedaalde olieprijs. Mitsui&Co verloor 8,8 procent.