BRUSSEL - Het Belgische Openbaar Ministerie vindt de verkoop van Fortis-onderdelen aan de Franse bank BNP Paribas niet rechtsgeldig. De Belgische overheidsonderhandelaars hadden namelijk geen toestemming van een buitengewone vergadering van aandeelhouders.

"De buitengewone algemene vergadering van 2 december moet oordelen over een verkoop en de rechtsgeldigheid ervan", aldus het Openbaar Ministerie in een rechtszaak die een advocaat in Brussel had aangespannen namens duizend gedupeerde Fortis-aandeelhouders.

Aandeelhouders ageerden tegen de verkoop, omdat hun aandelen fors minder waard zijn geworden. Na de transactie bestaat Fortis nog slechts uit een klein aantal bezittingen: de aandelen werden minder dan 1 euro waard.

BNP Paribas
De Belgische regering en de Fortis-top hadden zondagavond 5 oktober de bankactiviteiten in België en Luxemburg van de hand gedaan voor 14,5 miljard euro aan BNP Paribas.

De Belgische regering zei destijds dat zij haast had met de verkoop omdat Fortis er financieel erg slecht voor stond. Het Openbaar Ministerie relativeert die overmacht. Het stelt dat de onderdelen waarschijnlijk te goedkoop zijn verkocht en wil een deskundige aanstellen om de waarde te bepalen.

Rechter
De Belgische premier Yves Leterme reageerde donderdag nuchter op het advies van het Openbaar Ministerie aan de rechtbank. "We zullen zien wat de rechter ervan vindt".

Ook in Nederland lopen enkele rechtszaken over de recente acties om de noodlijdende Belgische-Nederlandse bankverzekeraar Fortis op te splitsen en delen te verkopen.