AMSTERDAM - Bijna zestig procent van de ondernemers merkt de gevolgen van de kredietcrisis in het bedrijf. Een minderheid zegt er nog helemaal geen last van te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met Het Financieele Dagblad.

Van de ondernemers denkt 44 procent dat de ergste economische crisis nog moet komen.

Daarentegen verwachten de meeste respondenten dat hun bedrijf sterk genoeg is om redelijk ongeschonden uit de crisis te voorschijn te komen. 62 procent van de ondervraagde ondernemers is er zelfs zeker van dat ze zijzelf geen medewerkers hoeven te ontslaan.

Geld lenen
Toch merkt de meerderheid van de respondenten van de FD-Nyenrode Monitor dat de kredietcrisis het eigen bedrijf op dit moment enigszins of in grote mate beïnvloedt. Een groot deel verwacht dat het moeilijker wordt om geld te lenen.

Bovendien zal de rente op leningen (zeker) stijgen, verwacht 54 procent van de ondernemers. Bijna een kwart van de ondernemers denkt ook dat de winstgevendheid van het bedrijf sterk zal dalen. Een even groot gedeelte vreest dat Nederland door de kredietcrisis in een recessie zal belanden.

Vertrouwen
Slechts de helft van de ondernemers heeft vertrouwen in het optreden van de Nederlandse banken. De meerderheid is echter positief gestemd over hoe de overheid de crisis tot nu te heeft aangepakt.