LONDEN - Het rentetarief in Groot-Brittannië is donderdag met 1,5 procentpunt verlaagd naar 3 procent. De Britse centrale bank maakte de scherpe renteverlaging donderdag bekend. Analisten hadden gerekend op een veel kleinere stap omlaag met 50 basispunten.

De afgelopen decennia heeft de Bank of England (BoE) het tarief nooit met meer dan 100 basispunten naar beneden gebracht. Maar de zware economische tijden nopen de bank tot het nemen van harde maatregelen.

De Britse economie is in het derde kwartaal met 0,5 procent gekrompen en verscheidene economen verwachten dat het herstel pas in 2010 intreedt.

Economie
In een verklaring rept de BoE van een "opmerkelijke verslechtering van de vooruitzichten voor de economie in binnen- en buitenland". Ook stelt de centrale bank dat "vanaf september het wereldwijde financiële systeem de meest ernstige verstoring in bijna een eeuw" heeft ondergaan.

Een renteverlaging herbergt een risico voor het verder oplopen van de inflatie. De geldontwaarding in Groot-Brittannië ligt nu al op 5,2 procent, ver boven het streefcijfer van 2 procent. Maar de inflatie zal naar verwachting op korte termijn dalen als gevolg van de afzwakking van de economie en de lagere grondstofprijzen.