AMSTERDAM - De begrotingsregels moeten worden bijgesteld, maar wat minister Bos betreft gaan alle inkomsten uit de overheidsinvesteringen voor in kapitaalnood geraakte bedrijven naar de aflossing van de staatsschuld.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën woensdag. De beslissing betekent dat zowel de rente als de eventuele dividenden uit de overheidsinvesteringen in Fortis, ING en Aegon worden gebruikt om de overheidsschuld terug te dringen.

Motie
CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel slingerde de discussie onlangs aan door op zijn weblog te schrijven dat, aangezien de injecties de staatsschuld verhogen, alle inkomsten moeten worden aangewend voor schuldaflossing. Het besluit van Bos maakt een motie die Van Geel hierover indiende overbodig, aldus de zegsman.

De christendemocraten hechten er sterk aan dat deze regeerperiode af word gesloten met een overschot op de begroting. Ook oppositiepartij VVD bepleitte de afgelopen weken dat opbrengsten naar de staatsschuld gaan.

In de geest
Bos verklaarde het 'in de geest niet oneens' te zijn met Van Geel, maar schoof een definitief besluit voor zich uit. Bos had zijn bedenkingen bij de kwestie, scheef hij op zijn weblog : "Ik vind het wel weer typisch politiek met een kleine p dat die discussie al helemaal gaat over wat we gaan doen met eventuele opbrengsten. Alsof die er al zijn!," aldus de politicus.

Ook vanuit het onderwijs werd geaasd op een deel van de opbrengsten. Het hoger onderwijs wees er op dat alleen al de kapitaalinjectie in ING de Nederlandse staat volgend jaar 425 miljoen euro aan rente oplevert. De universiteiten en hogescholen hoopten dat het geld in de kenniseconomie zou worden gestoken gestoken 'om de innovatiekracht van Nederland te versterken'.