AMSTERDAM - Nederlanders hebben steeds minder vertrouwen in hun eigen pensioen. Nog maar 11 procent denkt volgens de laatste meting later een goed pensioen te krijgen, in mei was dit nog het dubbele, zo blijkt uit onderzoek van RenM Matrix.

Maar liefst 27 procent verwacht dat het vertrouwen de komende jaren nog kleiner zal worden. Volgens het marktonderzoekbureau zal het vertrouwen inmiddels waarschijnlijk  nog verder gedaald zijn, omdat de meetgegevens dateren van voor de berichtgeving over de gevolgen van de financiële crisis voor de pensioenfondsen. Lagere inkomens blijken het somberst te zijn over hun pensioen. 

Ondanks het afgenomen vertrouwen, zijn werkende Nederlanders niet massaal op zoek gegaan naar manieren om de oudedagsvoorziening te verbeteren of aan te vullen. Een grote groep vertoont 'struisvogelgedrag'.

Groepen
Op basis van factoren als kennis, vertrouwen, betrokkenheid en risico-inschatting zijn Nederlanders volgens RenM Matrix in te delen in vier pensioengroepen. De zogenoemde pensioenstruisvogels vormen de grootste groep, namelijk 38 procent. Zij houden zich absoluut niet met pensioenen bezig en beschouwen dit als een zorg voor later.

Hierna volgen met 32 procent de pensioenganzen, die ervan uitgaan dat het vanzelf wel goedkomt. De pensioenuilen (16 procent) hebben hun zaakjes goed op orde en beschikken over veel kennis, terwijl de pensioendodo's, bestaande uit 14 procent van de beroepsbevolking, zich zorgen maken en zich ervan bewust zijn weinig kennis over pensioenen te hebben.