NEW YORK - Producenten van mobiele telefoons in West-Europa voelden het afgelopen kwartaal de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis. Het aantal verscheepte toestellen daalde in deze periode met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC, dat onder meer gespecialiseerd is in de telecomsector.

"Het derde kwartaal is normaal gesproken een goede periode voor fabrikanten, want zij moeten winkels in de aanloop naar de feestdagen voorzien van voorraad. Dit jaar zien we geen duidelijke toename van de voorraden", aldus de onderzoekers.

Vervangen
"Klanten stellen het vervangen van mobiele telefoons uit, vooral in landen waar de penetratiegraad hoger is dan 100 procent", zei onderzoeksmanager Francisco Jeronimo. In Nederland ligt de penetratiegraad rond de 112 procent. Dit betekent dat er meer mobiele telefoonaansluitingen dan inwoners zijn.

De Nederlandse tak van telecomaanbieder T-Mobile laat in een reactie weten vooralsnog niets te merken van de afzwakkende vraag. "Dat komt ook door de iPhone, en de exclusieve deal die we hebben met Apple."

T-Mobile is de enige aanbieder in Nederland die de iPhone verkoopt. In Nederland zijn er in het derde kwartaal 60.000 stuks verkocht. T-mobile presenteert donderdagochtend zijn kwartaalcijfers.