NIEUWEGEIN - Het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector is door de financiële crisis somberder geworden over de resultaten voor volgend jaar. Dat blijkt uit de Economische Barometer van de Metaalunie die donderdag gepresenteerd werd.

Het aantal ondernemers dat een lager bedrijfsresultaat verwacht is vrijwel gelijk aan het aantal dat verwacht het beter te doen. Een halfjaar geleden was er op elke vier positief gestemde ondernemers één negatieve.

De sombere verwachtingen resulteren ook in een lagere investeringsbereidheid van de ondernemers. De investeringsverwachting lag een half jaar geleden nog op het hoogste niveau in zeven jaar. Investeringen worden uitgesteld totdat de rust op de financiële markten is wedergekeerd.

Orders
Metaalunie onderzocht ook de orderinstroom in de periode april tot en met oktober. Het aantal bedrijven met een dalend aantal binnenkomende binnenlandse opdrachten verdubbelde in deze maanden tot 19 procent. Ook de exportorders namen af. Een vijfde van de ondernemers krijgt minder opdrachten tegen 11 procent minder een half jaar geleden.

Ondanks de afnemende orderinstroom blijft de werkgelegenheid in de branche groeien. Ruim een kwart van de ondernemers heeft meer mensen in dienst dan een half jaar geleden. Het aantal bedrijven met openstaande vacatures blijft hoog, 46 procent tegen 55 procent een half jaar eerder.