AMSTERDAM - Wall Street-medewerkers koersen na een roerig jaar af op een nieuwe schok. De flinke bonussen die ze gewend zijn aan het eind van het jaar in hun zak te steken, zullen dit jaar een heel stuk lager uitvallen.

Deskundigen voorspellen tegenover the Wall Street Journal dat bonussen met 20 tot 50 procent zullen kelderen. Het zal de tweede daling op rij zijn na een periode van vier jaar waarin de extraatjes tot ongekende hoogte stegen.

Niemand zal gespaard blijven. Hoewel echte uitblinkers op zijn best blijven steken op het bonusniveau van vorig jaar, zal ander toptalent rekening moeten houden met een daling van 20 tot 30 procent, terwijl de mindere goden hun bonus mogelijk zelfs met 40 tot 75 procent teruggeschroefd zullen zien worden.

De grootste dalingen zullen gelden voor bankiers en handelaren binnen bedrijfstakken die ernstig onder de kredietcrisis te lijden hebben gehad. Met ingang van volgend jaar zal het beloningssysteem op Wall Street waarschijnlijk op de schop gaan en over meerdere jaren uitgestreken worden.