VOORBURG - De Nederlandse inflatie is in oktober gedaald tot 2,8 procent en is daarmee voor het eerst sinds juni van dit jaar onder de 3 procent. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS is de daling van de inflatie vooral te danken aan de sterkste daling van de benzineprijs in dertig jaar. In september lagen de prijzen die consumenten betalen nog 3,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Benzine werd in oktober 8,8 procent goedkoper dan in september. In vergelijking met oktober vorig jaar was benzine iets goedkoper, aldus het CBS.

Voeding
Naast de goedkopere benzine hadden ook voedingsmiddelen een positief effect. Na de sterke prijsstijgingen van voeding in het afgelopen jaar, lagen de prijzen in oktober 6,3 procent hoger dan een jaar eerder. In september was dat nog 6,8 procent.

De Nederlandse inflatie berekend volgens de Europees geharmoniseerde methode uit op 2,5 procent, een daling van 0,3 procentpunt ten opzichte van september. De inflatie in de eurozone was 3,2 procent. Nederland behoort daarmee nog steeds tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone.