AMSTERDAM - Meer dan veertig procent van de IT-directeuren en managers die server-virtualisatie hebben geïmplementeerd, heeft het IT-netwerk wellicht open staan voor aanvallen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door netwerkexpert Clavister en onderzoek- en adviesorganisatie YouGovi.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat IT-directeuren en managers ervan uitgaan dat het IT-netwerk automatisch is beveiligd. Dat dit niet zo is, weten velen volgens de onderzoekers niet. "Als bedrijven virtualisatie implementeren is het niet verstandig hen te laten geloven dat alles dan automatisch veilig is. Het risico bestaat dat ze geconfronteerd worden met nieuwe beveiligingsdreigingen", zegt Clavister-woordvoerder Andreas Åsander.

De experts stellen dat de omvang van het probleem alleen maar groter wordt omdat virtualisatie in de IT-branche een enorm snelle groei doormaakt. Ruim 38 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan nu al virtualisatie-toepassingen te hebben doorgevoerd. Kostenbesparingen, milieu-voordelen en management efficiëntie, blijken de belangrijkste drijfveren.

Checklist
Voor IT managers en directeuren die virtualisatie-toepassingen op de werkvloer willen implementeren, is een checklist ontwikkeld. Volgens de experts moet de bedrijfstop de beveiligingsprincipes herdefiniëren om het virtuele aspect erin te betrekken, virtuele beveiligingsgateways gebruiken die binnen de virtuele infrastructuur draaien en het virtuele administratiecentrum beschermen en er alleen toegang vanaf een apart netwerk op toestaan.

Bovendien moeten bedrijven het aantal beheerders dat toegang tot de virtuele administratie heeft tot een minimum beperken en het beveiligingsniveau regelmatig evalueren en testen.