TOKIO - De beurzen in Azië zijn donderdag hard achteruit gegaan. Met de verkiezingen in de Verenigde Staten achter de rug kregen de zorgen over de ontwikkeling van de economie weer de overhand. Vrees voor tegenvallende resultaten zetten vooral autoproducenten fors in de min.

In Tokio sloot de Nikkei-index 6,5 procent lager op 8899,14 punten. De Kospi-index in Seoul incasseerde een verlies van 7,6 procent en sloot op 1092,22 punten. In Sydney eindigde de belangrijkste graadmeter 4,2 procent lager op 4106,5 punten. In de middaghandel stond de beurs in Hongkong op een verlies van 6,4 procent.

"Nu de verkiezingen voorbij zijn, kijken beleggers weer naar de economie. Zij hebben daarbij het gevoel dat er op korte termijn niets kan worden gedaan om te voorkomen dat de wereldeconomie afglijdt", aldus een Japanse analist.

De zorgen over de economie en het aantrekken van de yen zetten vooral Japanse autoproducenten onder druk. Toyota en Suzuki Motors leverden beide ruim 10 procent in, het aandeel Isuzu Motors kelderde met ruim 20 procent.