AMSTERDAM - Veertig jaar geleden werd het fundament gelegd voor de hedendaagse laptop. Het Computergeschiedenismuseum in Mountain View viert daarom op woensdag een feestje.

Alan Kay kan met een gerust hart een visionair worden genoemd. In een tijd dat computers nog tientallen kilo's wogen en draaiden op ponskaarten, zag deze computerwetenschapper in dienst van Xerox PARC een toekomst voor zich waarin mensen dunne, handzame computers zouden bezitten die niet meer dan een kilo zouden wegen.

In 1968 bedacht hij de 'Dynabook' . Tegenover het computerblad Wired verklaart Kay dat de vinding paste in zijn streven om computers toegankelijker te maken. "Ik had al een tekening gemaakt van twee kinderen die studeerden op deze machines."

Inspiratie
Hoewel Kay probeerde de top van Xerox te verleiden om een handzame machine te ontwikkelen, werd de Dynabook nooit echt gebouwd. Het apparaat was echter wel een bron van inspiratie voor computerfabrikanten die later laptops ontwikkelden.

Over de huidige laptops en mobiele apparaten is Kay overigens maar matig enthousiast. "Met alle apparaten die ik heb gezien, is wel iets mis."