BRUSSEL - Een afspraak van de EU-ministers van Sociale Zaken over het regelen van werk- en rusttijden stuit op forse kritiek bij het Europees Parlement. Dat eist een groot aantal aanpassingen, bleek woensdag.

Volgens PvdA-Europarlementariër Jan Cremer is de voorgestelde richtlijn "een gatenkaas". Hij noemt het onbegrijpelijk dat minister Piet Hein Donner daaraan "zijn zegen heeft gegeven".

In de richtlijn staat dat werknemers in principe maximaal 48 uur per week mogen werken, maar het akkoord bevat volgens Cremer "een wirwar van uitzonderingsbepalingen waardoor werknemers alsnog onbeschermd blijven". Ook in de huidige regeling is al sprake van uitzonderingen op de werkweek van 48 uur, maar in de nieuwe is die lijst nog aanmerkelijk langer, aldus Cremer.

Vuist
Wat de PvdA'er betreft is concurrentie op werktijden onaanvaardbaar. "Juist in tijden van financiële crisis moeten een vuist maken voor werknemer", aldus de Europarlementariër.

Cremer vindt het onverteerbaar dat ook voor artsen in opleiding een uitzonderingsbepaling voor de werkweek van 48 uur is opgenomen in de nieuwe richtlijn. Het gaat hem daarbij niet alleen om de artsen zelf. "Een spoedoperatie door een arts die er al 80 uur in de week heeft opzitten is in niemands belang."