AMSTERDAM - Werkgeversorganisatie MKB Nederland is verheugd over de winst van Barack Obama bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. "Het is een vertrouwwekkend signaal en zeker in de huidige crisis de beste kandidaat die Europa zich kan wensen", aldus een woordvoerster.

MKB Nederland meent dat Obama een president zal zijn die zoekt naar nieuwe kansen, ook in relatie met Europa. "Het is natuurlijk moeilijk om aan te geven wat het gaat brengen, maar de overwinning van Obama is een mooie, historische keuze. We kijken uit naar Obama als een verjongend, vernieuwend leider."

Open staat
Werkgeversorganisatie VNO-NCW roept Obama in een reactie op als nieuwe president open te staan voor de rest van de wereld en intensief samen te werken met bondgenoten en nieuwe spelers op het wereldtoneel.

Volgens VNO-NCW is het daarbij van groot belang dat de nieuwe president in de huidige crisissituatie niet toegeeft aan de toenemende druk om de Amerikaanse economie af te schermen van internationale concurrentie. De werkgevers hopen dat Obama verder zal gaan met de liberalisering van de internationale handel en investeringen.

"Het moet wat dat betreft nog blijken of we blij kunnen zijn met Obama. Er is op economisch vlak nog een hoop onduidelijk. We moeten nog afwachten hoe de nieuwe regering zich zal opstellen", aldus een woordvoerder van VNO-NCW woensdag.