AMSTERDAM - De voorgenomen verkoop van het luxe presidentiële jacht van Saddam Hussein levert tot nu toe lauwe reacties op. De Iraakse regering maakte zondag bekend van de 'Ocean Breeze' af te willen. Aan het jacht van de voormalige dictator hangt een prijskaartje van zo'n 30 miljoen dollar.

Voor dat geld heeft de toekomstige eigenaar dan ook een 82 meter lang jacht, voorzien van gouden kranen, een gebedsruimte, een bioscoop en diverse zwembaden. Bovendien beschikt het schip over voorzieningen voor de inbouw van een raketsysteem, kogelvrije ramen en een sluis die Saddam kon gebruiken om naar een onderzeeër te vluchten.

De firma die de verkoop begeleidt, stelt tegenover persbureau Reuters dat er bar weinig belangstelling bestaat voor het jacht.

Rechter
Een Jordaans bedrijf heeft de verkoop van de Ocean Breeze lange tijd belemmerd, omdat het stug volhield de eigenaar te zijn. Een rechter heeft die claim uiteindelijk afgewezen en effende daarmee het pad voor de verkoop. Het schip heeft maanden in de haven van Nice gelegen, maar is inmiddels naar Griekenland vertrokken voor een renovatie.

De oud-dictator stond bekend om zijn copieuze levensstijl. Hij heeft overigens nooit overnacht op de Qadisiyah Saddam, zoals de officiële naam van het jacht luidt. Saddam verloor zijn favoriete 120 meter lange schip Al Mansur tijdens een bombardement op de vijfde dag van de oorlog, in 2003.