AMSTERDAM - In oktober is er op de Amsterdamse effectenbeurs 32 miljard euro aan waarde verdampt. Het is daarmee niet de slechtste maand van dit jaar op de beurs, maar wel die met de grootste uitschieters, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Januari en september zijn tot nu toe de slechtste maanden van 2008 geweest met verliezen van respectievelijk meer dan 73 miljard euro en ruim 66 miljard euro. Oktober kende wel dramatische dagen, zo werd op 6 oktober het op één na grootste dagverlies geleden. Beursgenoteerde ondernemingen zagen op die dag ruim 30 miljard euro in rook opgaan.

De AEX sloot op 6 oktober, de dag na het weekend waarin de nationalisatie van Fortis bekend werd gemaakt, maar liefst 9,1 procent lager. De MidKap-index sloot 9,5 procent in de min. Ook op Wall Street vielen die bewuste maandag rake klappen; de Dow Jones dook onder de psychologisch belangrijke 10.000-puntengrens. Op 22 januari werd op het Damrak echter het absolute record van dit jaar gevestigd, met een verlies van 32 miljard euro.

Koersstijging
Positieve uitschieters waren er ook in okober; met een koersstijging van ruim 26 miljard euro gaat 13 oktober, de dag nadat overheden wereldwijd maatregelen hadden aangekondigd om de financiele sector te redden, de boeken in als de dag waarop de meeste winst van dit jaar geboekt werd.  

In de eerste negen maanden van 2008 is er al 178 miljard euro aan beurswaarde verdampt, dat brengt het totaal inmiddels dan ook op 210 miljard euro.