LUXEMBURG - Staalconcern ArcelorMittal heeft last van een dalende vraag naar zijn producten. Hierdoor is de winst in het derde kwartaal lager uitgevallen dan verwacht.

Het bedrijf gaat zijn productie verder verlagen en probeert eerst de bestaande voorraden aan de man te brengen. Dat maakte het concern woensdag bekend.

ArcelorMittal boekte in het derde kwartaal een winst van 3,8 miljard dollar. Dat is weliswaar 29 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar veel minder dan de 5,9 miljard d

ollar waar analisten gemiddeld op rekenden. De omzet steeg met 38 procent tot 35,2 miljard dollar en was ook lager dan verwacht.

Vraag en aanbod
"De huidige marktomstandigheden vragen een aanpassing van de productie om vraag en aanbod weer in balans te brengen", aldus bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal. Het concern is volgens Mittal goed in staat de "uitdagende" omstandigheden het hoofd te bieden. Hij blijft optimistisch over de vooruitzichten voor de sector op de middellange termijn, maar zei ook dat "het passend is een pauze in te lassen in onze groeistrategie totdat de economie zich stabiliseert".

Ook kondigde de onderneming plannen aan om zijn schulden versneld af te lossen, mede uit de opbrengsten van kostenbesparingen op administratieve zaken en inkoop. Het concern wil zijn schuldenlast van 32,5 miljard dollar (ruim 25 miljard euro) aan het eind van volgend jaar met 10 miljard dollar hebben teruggebracht.

Staalprijs
De maatregelen zorgen in het vierde kwartaal voor een flinke daling van het bedrijfsresultaat. Dat komt naar verwachting uit op 2,5 tot 3 miljard dollar. In het derde kwartaal bedroeg het bedrijfsresultaat nog 8,6 miljard dollar, mede dankzij een torenhoge staalprijs.

Ondanks de verwachte terugval in het vierde kwartaal liet ArcelorMittal weten op schema te liggen voor een bedrijfsresultaat van 24,2 tot 24,7 miljard dollar over heel 2008.