AMSTERDAM - Uitgever Wolters Kluwer heeft woensdag opnieuw de omzetverwachting verlaagd. In een tussentijds handelsbericht liet het concern weten dat de omzetgroei dit jaar onder de 3 procent uit zal komen. Het is de tweede omzetwaarschuwing dit jaar.

In juli werd de verwachting al verlaagd van 4 naar 3 procent. Vorig jaar behaalde de uitgever een omzet van dik 3,4 miljard euro.

Het bedrijf, dat onder meer medische en juridische tijdschriften publiceert, heeft te kampen met verslechterende marktomstandigheden voor producten die niet op abonnementen gebaseerd zijn, zoals advertenties en boeken. Wolters Kluwer haalt hier ongeveer 30 procent van zijn omzet uit.

Kostenbesparingen
Beoogde kostenbesparingen voor 2011 worden door Wolters Kluwer opgetrokken naar 120 miljoen euro. Eerder wilde het concern 50 tot 75 miljoen euro besparen. Wolters Kluwer wil de kosten reduceren onder meer door werkzaamheden te verplaatsten naar lagelonenlanden.

Wolters Kluwer zet bovendien het mes in de gezondheidstak. Het concern zal slecht renderende producten op korte termijn afstoten. Volgens het bedrijf gaat het om producten zonder abonnement, maar ook tijdschriften. Verder moet de divisie sneller de overgang maken naar online producten en software.

Prognose
Wolters Kluwer handhaaft een eerder afgegeven prognose dat de winst per aandeel dit jaar uitkomt tussen 1,52 en 1,57 euro. Het bedrijf rekent op een kasstroom van ongeveer 400 miljoen euro.

Beleggers reageerden teleurgesteld op het tussentijdse handelsbericht. Het aandeel verloor 1,7 procent tot 13,39 euro.