ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten met 18 procent zien stijgen tot 80,8 miljoen euro. Dat is beter dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Het bedrijf, dat woensdag een handelsbericht publiceerde, profiteerde van toegenomen marges en meer opslagcapaciteit. Alle divisies droegen bij aan de toename van het resultaat. Volgens bestuursvoorzitter John Paul Broeders heeft het bedrijf voordeel van de toenemende afstand tussen de productie- en consumptielocaties van olieproducten en bulkchemicaliën.

Over het hele jaar verwacht Vopak een bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten van minimaal 310 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg dit resultaat 272,9 miljoen euro. Vopak handhaaft de verwachting om een of twee jaar eerder de doelstelling voor 2011 te bereiken, namelijk een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (ebitda) van 475 miljoen tot 550 miljoen euro per jaar.

Groei
De divisie OEMEA (olie Europa, Midden-Oosten en Afrika) zag het bedrijfsresultaat het sterkst toenemen, met 39 procent. Dat kwam met name door de groei van de opslagcapaciteit van diverse terminals. Ook in Azië kon het bedrijfsresultaat sterk groeien door de toegenomen opslagcapaciteit.

In Noord-Amerika bleef de schade aan de twee terminals in Houston als gevolg van de orkaan Ike beperkt, stelt Vopak. Het bedrijfsresultaat steeg er met 9 procent, ondanks een negatief valuta-effect.

Pensioenfonds
De financiële crisis heeft het pensioenfonds van Vopak geraakt, waardoor de dekkingsgraad in oktober is afgenomen tot net onder de door de overheid vastgestelde grens van 105 procent. Als op 31 december nog dezelfde situatie bestaat, moet Vopak het pensioenfonds versterken door eenmalig maximaal 10 miljoen euro te storten en de verschuldigde pensioenpremie in 2009 te verhogen met maximaal 9,5 miljoen euro. Volgens de IFRS-boekhoudregels heeft dit geen effect op de winst- en verliesrekening van Vopak, zo stelt het concern.

De wereldwijde opslagcapaciteit van het bedrijf is in het derde kwartaal met 0,2 miljoen kubieke meter toegenomen tot 26,6 miljoen kubieke meter. Dat kwam met name door acquisities in Azië en Noord-Amerika en uitbreidingsprojecten. Vopak heeft zich in 2007 geherfinancierd en stelt zich te blijven richten op groei en kostenbeheersing.