TOKIO - De beurzen in Azië hebben de verkiezing van Barack Obama als de nieuwe president van de Verenigde Staten woensdag positief ontvangen. Nadat de onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingen was verdwenen, gingen de koersen in het Verre Oosten over een breed front omhoog.

De Nikkei-index in Tokio boekte een winst van 4,5 procent en sloot met 9521,24 punten op het hoogste niveau van de afgelopen drie weken. In Seoul ging de Kospi-index 2,4 procent omhoog tot 4287,3 punten. De beurs in Sydney sloot met een winst van 2,8 procent op 4287,3 punten. In de middaghandel stond de beurs in Hongkong op een winst van 5,7 procent.

Stimulans
"De Amerikaanse verkiezingen bieden een verandering waar beleggers op zaten te wachten. Het is een stimulans voor het vertrouwen", vatte een handelaar in Hongkong de stemming samen.

In Tokio waren vooral de aandelen van grote exporterende bedrijven in trek. Beleggers reageerden positief op de lichte verzwakking van de yen ten opzichte van de dollar, waardoor Japanse producten aantrekkelijker worden voor de internationale markt.

Honda
Autoconcerns Honda en Nissan sloten de beursdag af met een winst van ruim 13 procent, branchegenoot Mazda won 8 procent. Elektronicafabrikant Pioneer sloot bijna 13 procent hoger, concurrent Sony ging 9 procent omhoog.