DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) probeert een stokje te steken voor het uitkeren van de zogeheten doorwerkbonus aan mensen van 62 jaar en ouder die via de verlofspaarregeling levensloop met vervroegd pensioen gaan.

De bewindsman heeft dinsdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 geschreven dat hij de mogelijkheden hiertoe gaat onderzoeken.

Via de levensloopregeling kunnen werknemers salaris sparen voor verlof. Dat mogen ze ook opnemen aan het einde van hun loopbaan als vroegpensioen.

Belastingdienst
Voor de Belastingdienst lijkt het alsof deze mensen tijdens hun verlof werken, omdat het om een soort uitgesteld loon gaat. Zij zouden dan ook in aanmerking kunnen komen voor de doorwerkbonus die het kabinet vanaf volgend jaar uitkeert als mensen aan de slag blijven na hun 62e.

Donner wijst erop dat het kabinet juist langer doorwerken wil stimuleren met het fiscale voordeeltje. Daarom is het volgens hem ongewenst als de bonus ten goede komt aan mensen die feitelijk niet meer aan het werk zijn.

Doorwerkbonus
Volgens de bewindsman zou volgens de huidige regels iemand met een inkomen van anderhalf modaal (45.000 euro bruto per jaar) ongeveer 11.000 euro kunnen opstrijken aan doorwerkbonus als hij vanaf zijn 62e drie jaar lang uitgesteld loon ontvangt uit de levensloopregeling. Donner hoopt uiterlijk in het voorjaar van 2009 te weten of fiscale regels op dit punt kunnen worden aangepast.