AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam ging dinsdag voor de derde achtereenvolgende handelsdag omhoog. Vooral de financials en energieconcerns gingen in rap tempo omhoog.

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter op het Damrak, sloot met een winst van 18,12 punten (6,6 procent) op een stand van 291,13 punten. De index is sinds vorige week 12 procent gestegen. De MidKap-index won dinsdag 8,2 procent op 407,86 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de indices 4,4 tot 5 procent omhoog.

"Dit zijn toch mooie uitslagen. Het kan nog dat de beurzen omhoog gaan", zei Sijmen Plomp, beleggingsadviseur bij De Vries & Co. Volgens hem was het vooruitzicht van een verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank en de Bank of England de voornaamste reden voor de hogere koersen. "Die renteverlaging is veel belangrijker dan de Amerikaanse verkiezingen."

Aegon
Overal in Europa waren banken en verzekeraars de lijstaanvoerders. Verzekeraar Aegon schoot liefst 20,3 procent omhoog, terwijl bankverzekeraar ING 19,5 procent meer waard werd.

Ook MidKapper SNS Reaal maakte een koerssprong van bijna 20 procent. Eerder op de dag had het aandeel een verhoging van het beleggingsadvies van Petercam gekregen.

ArcelorMittal
Het staalconcern ArcelorMittal ging, vooruitlopend op de publicatie van de derdekwartaalcijfers woensdag, 11,6 procent omhoog. Oliemaatschappij Shell werd 6,7 procent duurder. Dat was mede te danken aan een scherp gestegen olieprijs, met 9,1 procent tot 69,70 dollar.

In de MidKap was voedingsmiddelenconcern CSM voor de tweede dag op rij de gebeten hond. Het aandeel was maandag 24 procent gekelderd na een winstwaarschuwing en ging dinsdag nog eens 2,6 procent omlaag nadat de analisten van RBS hun beleggingsadvies naar beneden hadden bijgesteld.

Imtech
Technisch dienstverlener Imtech, ook een MidKap-fonds, had voorbeurs bekendgemaakt een grote overname te doen in Zweden. Analisten en handelaren reageerden overwegend positief en het aandeel ging 14,5 procent vooruit.

"Het is erg opvallend dat ze in dit soort tijden een overname durven te doen. Dit is een heel positief signaal voor beleggers", zei Corné van Zeijl, vermogensbeheerder bij SNS Asset Management.

De euro noteerde op de valutamarkt 1,3010 dollar tegen 1,2710 dollar bij het slot van de handel op maandag.