AMSTERDAM - Groene IT staat door de verslechterde economische situatie op het moment niet meer bovenaan de prioriteitenlijst van IT-professionals, blijkt uit onderzoek van onderzoeker Vanson Bourne voor IT-service provider Dimension Data.

Toch profiteert het milieu van de toenemende drang om alle vormen van communicatie via één systeem te regelen, een methode die bekend staat als  'unified communications'.

Met het huidige economische klimaat is milieuvriendelijke IT niet langer een van de hoogste prioriteiten van IT-professionals. Beknibbelen op de kosten staat bovenaan de zakelijke agenda. ‘Groene' IT is nog niet eens van secundair belang.

Impact
Terwijl de economie opbloeide, en IT in het bijzonder, stond ‘groen ondernemen' hoog op de prioriteitenlijst van de CEO en de raad van bestuur. Uit een onderzoek in 2007 bleek dat 98 procent van de IT-directeuren en -managers zich zorgen maakten over de impact die de eigen organisatie had op het milieu.

Nu het economisch slechter gaat, glijdt groene IT weer flink omlaag op de prioriteitenlijsten. Dit komt mede door het feit dat er geen wetten zijn die bedrijven verplichten op een milieuvriendelijke manier met IT bezig te zijn.

Drijfveren
Het terugdringen van uitstootgassen kwam in het onderzoek bijvoorbeeld pas op de tiende plaats van belangrijke drijfveren om over te stappen op Unified Communications (UC). Toch draagt UC (de overkoepelende term voor de integratie van veel communicatiekanalen, inclusief voice, e-mail, fax, instant messaging, video-conferenties en webcommunicatie) zélf al best aardig bij aan milieuvriendelijk ondernemen, hoewel de groene resultaten slechts een bijwerking zijn.

23 procent van de bedrijven met een UC-strategie gaf aan dat het terugdringen van uitstoot een belangrijk voordeel aan UC is, volgens het onderzoek onder CIO's en IT managers bij Britse bedrijven met 1000 of meer werknemers. Toch zijn de drie belangrijkste drijfveren voor de implementatie van UC alles behalve groen: het besparen op de kosten, betere efficiëntie en het terugbrengen van de reiskosten zijn de belangrijkste redenen om UC te gebruiken.

Reiskosten
De groene voordelen van UC werden gezien door 57 procent van de IT-managers met een UC-strategie die aangaven UC vooral te implementeren om reiskosten te drukken. "Het is een rechtsschapen cirkel met UC, en je bent hoe dan ook bezig met het terugdringen van uitstoot, of dat nou je bedoeling is of niet", aldus Rob Stanley, business director Microsoft Solutions bij Dimension Data.

"Het aantal reisuren en -kosten terugbrengen door flexibele of remote werkplekken te creëren, zorgt hoe dan ook voor minder schade aan het milieu."