EDINBURGH - Royal Bank of Scotland (RBS) gaat met hulp van de Britse overheid circa 20 miljard pond sterling (24,5 miljard euro) aan nieuw kapitaal ophalen.

RBS maakte dinsdag bekend voor zo'n 15 miljard pond nieuwe aandelen uit te geven. De Britse overheid stelt zich garant voor de emissie en zal alle aandelen opkopen die niet op de markt kunnen worden verkocht. Daarnaast koopt de overheid voor 5 miljard pond preferente aandelen RBS, waarop het 12 procent rente per jaar ontvangt.

Maandag kondigden de Britse banken Llyods TSB en HBOS, die binnenkort zullen fuseren, al aan op dezelfde manier kapitaal op te zullen halen.

Winst
Volgens RBS-topman Stephen Hester wordt het heel moeilijk voor RBS om dit jaar nog winst te maken. De bank schreef in de eerste helft van het het jaar al bijna 6 miljard pond (7,5 miljard euro) af op slechte leningen en risicovolle beleggingen. In oktober verloor RBS nog eens zeker 1 miljard pond door het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en de financiële sector van IJsland.

Hester verwacht dat RBS op korte termijn nog meer zal moeten afschrijven. "Door de enorme onrust op de markten en de economische teruggang die daarvan het gevolg is, lopen de verliezen snel op", aldus Hester. "Voor de tweede helft van het jaar voorzien we evenveel afschrijvingen als in de eerste helft."

RBS boekte in de eerste helft van het jaar een verlies van 691 miljoen pond (858 miljoen euro).