Sinds 1 januari 2008 kunt u ook fiscaal gefaciliteerd sparen en/of beleggen voor uw pensioen bij een bank.

Deelname kan met een geblokkeerde spaarrekening (lijfrentespaarrekening) of een geblokkeerde beleggingsrekening (lijfrentebeleggingsrecht). Mits een pensioentekort aangetoond kan worden is de betaalde inleg, net als bij de lijfrentepremies, tot een bepaald maximum fiscaal aftrekbaar in box 1. Over de uitkeringen dient wel inkomstenbelasting betaald te worden, deze vallen onder de periodieke uitkeringen en verstrekkingen in box 1.

Waarvoor u kiest, een lijfrenteverzekering of banksparen, is persoonlijk. Banksparen is relatief eenvoudig: u spaart een bepaald bedrag voor uw pensioen. Lijfrenteverzekeringen zijn vaak ingewikkelder. Er bestaan allerlei varianten en bovendien kunt u kiezen voor een nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidsverzekering naast de lijfrenteverzekering.

Vergelijken
Door al die mogelijkheden zijn lijfrenteverzekeringen en banksparen moeilijk met elkaar te vergelijken. Bij uw keuze moet u niet alleen letten op de maandelijkse kosten nu, maar ook op de rente op het opgebouwde vermogen, de manier van beleggen, de (duur van de) periodieke uitkeringen en de gevolgen bij ziekte, werkloosheid en overlijden. Of u bepaalde risico's wilt verzekeren, hangt van uw eigen situatie en voorkeuren.

Let op
De aftrek voor bedragen betaald voor een lijfrentespaarrekening of -beleggingsrecht geldt met ingang van 2008. Terugwenteling van de aftrek voor dergelijke betalingen uit 2008 naar 2007 is dus niet mogelijk.