Als de opbouwfase van uw lijfrentekapitaal afloopt (de polis expireert) moet u nagaan wat u met het opgebouwde geld kunt en gaat doen. Vergelijking tussen verzekeringsmaatschappijen kan u veel geld opleveren.

Zodra uw opgebouwde lijfrentekapitaal vrijkomt (expireert), krijgt u meestal een offerte van uw verzekeringsmaatschappij zodat u kunt zien welk bedrag u voor welke periode krijgt. Een lijfrente kan zo van begin tot eind geregeld worden door dezelfde verzekeraar. Maar dat hoeft niet.

U kunt ook gaan lijfrenteshoppen en kijken of het voordeliger is om uw opgebouwde lijfrentekapitaal bij een andere verzekeraar onder te brengen, zodat deze het tweede deel (de afbouwfase) voor zijn rekening neemt en uitkeert. Uit onderzoek van de vergelijkingssites http://www.independer.nl/ en http://www.expiratieweb.nl/ blijkt dat dat u honderden euro's per jaar meer kan opleveren.

Advies
Het is wel verstandig om u daarbij goed te laten adviseren om zo het maximale uit uw kapitaal te halen. De tarieven van de verschillende maatschappijen kunnen namelijk dagelijks wisselen.

De verzekeringsmaatschappij houdt op de uitkeringen loonheffing in. U ontvangt van de verzekeringsmaatschappij een jaaropgaaf van de lijfrente-uitkering en de daarop ingehouden loonheffing die u kunt gebruiken bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting.