BOVENKARSPEL - Noord-Hollanders met een motorvoertuig moeten massaal bezwaar gaan maken bij de Belastingdienst tegen de verhoging van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting in Noord-Holland vorig jaar. Jan Busé uit Bovenkarspel roept zijn provinciegenoten daartoe op.

Busé is gepensioneerd directeur van een groot verzekeringskantoor. Hij vindt de verhoging onnodig nu is gebleken dat de provincie vorig jaar 50 miljoen euro leende bij Waterschapsbank, terwijl er toen nog honderden miljoenen euro's in kas waren.

Schakel
Busé is zijn actie begonnen uit onvrede met het financieel beleid van de provincie. "De belastingbetaler is altijd de laatste schakel in het geheel. Het moet maar eens afgelopen zijn met de verhogingen zonder noodzaak. Bovendien is het belachelijk dat de provincie alleen de automobilist pakt."

Hij doet zijn protestbrief aan de Belastingdienst dinsdag op de post en hoopt dat veel Noord-Hollanders zijn voorbeeld volgen.

Nodig
De provincie stelt zich op het standpunt dat de lening bij de Waterschapsbank wel noodzakelijk was, omdat het geld naar verwachting op afzienbare termijn nodig was voor projecten. De provincie ging de lening eerder aan, omdat verwacht werd dat de rente zou stijgen. Het geld werd in deposito weggezet. Noord-Holland dreigt 78 miljoen euro te verliezen bij de IJslandse Landsbanki.