AMSTERDAM - Van de werknemers die net aan een baan beginnen, vindt zestien procent zijn collega´s en de werksfeer het belangrijkste aspect van de functie. In 2007 deelde nog maar acht procent deze mening. Dat blijkt uit de TalentToday Monitor 2008.

Toch blijft voor de meeste starters de functie zelf het belangrijkst. Daaropvolgend zijn de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf belangrijk voor starters op de arbeidsmarkt.

De collega's en de werksfeer hebben met name invloed op hoe lang een starter wil blijven werken in een bedrijf. Vooral vrouwen zijn hier gevoelig voor: bijna de helft zegt om deze reden binnen een jaar op te stappen. Dat geldt ook voor dertig procent van de mannen.

Minder snel
In 2007 dacht 35 procent van de starters binnen een maand een passende baan te vinden, nu is dat nog maar dertien procent. De meerderheid blijft toch redelijk positief: 56 procent denkt tussen de een en drie maanden een geschikte functie te vinden.

Mannen en vrouwen gaan gelijk op qua ambitie: zij zien zichzelf over vijf jaar in een hogere functie, hetzij in hetzelfde of een ander bedrijf. Daarnaast heeft zeventien procent van de HBO'ers geen idee waar ze over vijf jaar willen staan, tegenover 10 procent van de WO'ers.