AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag met winst aan de week begonnen. De beleggers lieten zich inspireren door het vooruitzicht dat de Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week de rente zullen verlagen om de economie te stimuleren.

Later op de dag kreeg de handel ook steun van hogere standen op Wall Street. Amerikaanse beleggers lieten zich niet van de wijs brengen door cijfers die wezen op een verdere afname van de activiteit in de verwerkende industrie in de Verenigde Staten. De zogenoemde ISM-index van inkoopmanagers daalde van 43,5 in september naar 38,9, de laagste stand in 26 jaar.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 5,32 punten, ofwel 2 procent, op 273,01 punten. De MidKap-index ging 1,8 procent omhoog tot 377,10 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen respectievelijk 1,2 en 1,5 procent, in Frankfurt ging de hoofdgraadmeter 0,8 procent omhoog.

CSM
Het voedingsmiddelenconcern CSM liet het zwaar afweten op het Damrak. Het aandeel dook direct bij de opening omlaag na een winstwaarschuwing en sloot 24 procent onder het slot van vrijdag.

De onderneming verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar 10 tot 15 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar. "Men dacht dat CSM een relatief veilige haven was, maar dat blijkt een beetje tegen te vallen", zei vermogensbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal, de afgelopen maanden een van de sterkste dalers van de AEX, was maandag de koploper met een koersstijging van 9,9 procent. AMG, een Amerikaanse producent van gespecialiseerde metalen, stond bovenin de MidKap met een koerswinst van 9,6 procent. Ook AMG heeft de afgelopen maanden een groot deel van zijn waarde verloren.

De toeleveranciers aan de olieindustrie waren ook bovenin de Amsterdamse hoofdgraadmeter te vinden. Bodemonderzoeker Fugro ging 3,2 procent hoger, olieplatformbouwer SBM Offshore won 5,9 procent.

ING

De financials in Amsterdam lieten een verdeeld beeld zien. ING, een fonds dat vorige maand zwaar onder vuur lag, verbeterde 5,2 procent. Verzekeraar Aegon moest 1,3 procent inleveren, ondanks een hoger beleggingsadvies van de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

Volgens vermogensbeheerder Fred Huibers van Het Haags Effectenkantoor maakt de markt zich nog altijd zorgen over hoe sterk Aegon is. "Een zeurderig probleem dat blijft terugkomen."

Ordina
Bij de MidKappers was Ordina een opvallende stijger. De automatiseerder stond met een plus van 17,6 procent aan kop zonder dat daarvoor een duidelijke reden was te geven.

De euro eindigde in de Europese beurshandel op 1,2710 dollar. Vrijdag aan het eind van de handel ging de Europese munt nog voor 1,2735 dollar van de hand.