AMSTERDAM - Het aantal te koop aangeboden huizen neemt door de kredietcrisis af. In de maand oktober zijn volgens de website Zoekallehuizen.nl 17 procent minder huizen in de verkoop gekomen dan in de maand daarvoor.

Volgens website-directeur Gijs den Hollander is de daling extra opmerkelijk omdat in de maanden na de zomervakantie normaal gesproken een stijging van het aantal aangeboden woningen te zien is. De website, eigendom van de Rabobank, baseert zich op ‘vrijwel alle websites van makelaars’ in Nederland.

Bang
Volgens Den Hollander is de huizenverkoper ‘bang’ geworden dat zijn huis door de onzekere situatie op de financiële markten niet wordt verkocht of dat er uiteindelijk een te lage prijs wordt verkregen.

Die angst blijkt deels gegrond door een andere ontwikkeling: In oktober is bijna 8 procent van het totale huizenbestand in prijs verlaagd, terwijl dat normaal, volgens de website, slechts bij 3 procent van het totale woningaanbod voorkomt.

Prijzen
In het derde kwartaal begonnen de huizenprijzen al voor het eerst in 18 jaar aan een (lichte) daling, bleek eerder uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Een koophuis kostte in het derde kwartaal gemiddeld 248.000 euro, tegenover 251.000 euro in het kwartaal daarvoor.

Ook het aantal woningen dat van eigenaar wisselde nam af. Het structurele huizentekort zou de prijzen echter relatief stabiel houden, meent de NVM. De branchevereniging verwacht voor het laatste gedeelte van 2008 een verzwakking van de woningmarkt.