AMSTERDAM - Criminaliteit in de woningsector wordt vaak gepleegd door ondernemers die vanuit een legale positie in het bedrijfsleven werken, zoals handelaren in onroerend goed of tussenpersonen. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC, het onderzoekscentrum van het ministerie van Justitie.

Illegale en criminele praktijken van vastgoedhandelaren en tussenpersonen gaan hand in hand met legale werkzaamheden in legale handelssectoren, zo stellen de onderzoekers. Zij keken naar de posities van de hoofdverdachten in strafrechtelijke opsporingsonderzoeken naar criminaliteit in de woningsector.

Daaruit bleek dat veel verdachten als leidinggevende opereren vanuit een legale positie: een meerderheid van hen werkt in de vastgoedsector als handelaar in onroerend goed. Daarnaast is een deel van de hoofdverdachten werkzaam in de financieel administratieve sector, als adviseur of tussenpersoon.

Fraude
Fraude met hypotheken is een van de illegale activiteiten. Met behulp van valse documenten wordt een hypothecaire lening verkregen voor de aanschaf van één of meerdere woningen. Zo helpt men woningzoekenden aan woonruimte of verwerft men illegale huurinkomsten, bijvoorbeeld door de verhuur aan illegale vreemdelingen of aan henneptelers.

De documentenvervalsing maakt ook vaak deel uit van complexere illegale constructies. Het voornaamste doel is om in korte tijd een relatief grote som geld te verdienen met de handel in huizen.

Maatregelen
Het kabinet wil nu - mede als gevolg van dit onderzoek - misbruik in de vastgoedsector harder aanpakken en meer coördineren. De ministers van Justitie, Financiën en Binnenlandse Zaken kondigen daartoe vandaag in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aan.