LONDEN - De Britse hypotheekbank HBOS heeft in het derde kwartaal 2,7 miljard pond sterling (3,4 miljard euro) moeten afschrijven op risicovolle beleggingen en slechte leningen. Dat maakte de bank maandag bekend.

De grootste hypotheekverstrekker van Groot-Brittannië zag vooral de verliezen op zakelijke leningen in het afgelopen kwartaal sterk oplopen. In de eerst negen maanden van dit jaar moest de bank in totaal 5,2 miljard pond (6,6 miljard euro) afschrijven.

HBOS werd in september van de ondergang gered door zijn Britse branchegenoot Lloyds TSB, dat de noodlijdende hypotheekbank overneemt voor 0,6 aandelen Llyods per aandeel HBOS. De Britse regering gaf eind vorige week het groene licht voor de overname. Samen bedienen HBOS en Lloyds ongeveer 28 procent van de Britse hypotheekmarkt.

Kapitaal
Beide banken kondigden maandag aan met hulp van de overheid 17 miljard pond (21,4 miljard euro) aan nieuw kapitaal op te willen halen. Lloyds zal daarbij voor 4,5 miljard pond nieuwe aandelen uitgeven, HBOS voor 8,5 miljard pond.

De Britse overheid heeft zich garant gesteld voor de aandelenemissie en zal alle aandelen opkopen die niet door marktpartijen worden gekocht. De overheid zal daarnaast voor 4 miljard pond preferente aandelen in beide banken kopen.

Lloyds
Lloyds verwacht dat de overname van HBOS jaarlijks zeker 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro) aan besparingen zal opleveren. Dat is aanzienlijk meer dan analisten hadden verwacht. De vakbonden vrezen dan ook dat de fusie tot groter banenverlies zal lijden dan eerder werd gedacht.

Lloyds schreef in het derde kwartaal 300 miljoen pond (378 miljoen euro) af op risicovolle beleggingen. De bank verwacht een aanzienlijk lagere kwartaalwinst te boeken dan een jaar geleden, maar had nog geen cijfers.

Lloyds-topman Eric Daniels gaf maandag aan dat de bank in de loop van volgend jaar de preferente aandelen van de overheid wil terugkopen. Zolang Lloyds die aandelen niet heeft teruggekocht mag de bank geen dividend uitkeren.