DIEMEN - Voedingsmiddelenconcern CSM schrapt voor het einde van dit jaar tweehonderd banen om zich tegen de dreigende recessie te wapenen.

Het bedrijf uit Diemen, 's werelds grootste fabrikant van bakkerij-ingrediënten, waarschuwde maandag voor een lagere winst dit jaar door een dalend consumentenvertrouwen en gestegen grondstofprijzen.

"Men dacht dat CSM een relatief veilige haven was, maar dat blijkt een beetje tegen te vallen", zei fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS. Het aandeel raakte maandag bijna een kwart van zijn waarde kwijt op de beurs in Amsterdam en belandde op het laagste niveau in zestien jaar.

Resultaten
CSM verwacht dat het bedrijfsresultaat (ebita) dit jaar 10 tot 15 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar. Het is niet de gewoonte van het bedrijf de markten tussentijds te informeren over behaalde resultaten. Door de snel verslechterende marktomstandigheden voor de bakkerijdivisie zag het zich genoodzaakt aan de bel te trekken.

"Dit is een duidelijk negatief signaal van CSM en we verwachten niet veel effect van de aangekondigde maatregelen op de korte termijn", aldus analist Richard Withagen van SNS Securities.

Duitsland
De ontslagronde geldt voor Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Nederland blijft buiten schot, een relatief klein deel van het personeelsbestand van CSM werkt in Nederland. Wereldwijd heeft CSM 8700 mensen in dienst. Een woordvoerder van het concern sluit niet dat er meer banen zullen sneuvelen.

Net als in het afgelopen kwartaal verwacht CSM dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal achterblijft ten opzichte van vorig jaar. Eerder dit jaar zette CSM zijn rendementsdoelstelling (rendement op het geïnvesteerde vermogen) voorlopig in de ijskast.

Het bedrijfsresultaat van CSM daalde in het derde kwartaal met bijna een kwart naar 27 miljoen euro. De omzet groeide dankzij prijsstijgingen met 2 procent naar 639,5 miljoen euro. De afzet over de eerste negen maanden van dit jaar daalde met 2 procent.