AMSTERDAM - Nederlandse banken zijn het niet eens met de verhoging van de garantie voor spaarders naar 100.000 euro. Ze willen dat het zogenoemde depositogarantiestelsel zo snel mogelijk wordt opgeheven. De banken hebben daartoe een brief geschreven aan minister Wouter Bos van Financiën.

Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag. De garantieregeling biedt spaarders compensatie als een bank omvalt. Bos besloot vorige maand die regeling te verhogen van 40.000 naar 100.000 euro.

Ramp
"We willen dat het garantiestelsel per direct wordt opgezegd", aldus bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank in het Het Financieele Dagblad. "Want als een grote bank omvalt, leidt dat tot een regelrechte ramp. De huidige regeling deugt niet."

Een woordvoerder van minister Bos zegt dat de brief nog bestudeerd wordt. Wel wijst hij erop dat er instemming was van de banken toen de garantieregeling voor een jaar verhoogd werd. Het ministerie wil nu niet "aan de zekerheid van spaarders tornen". Wel is het departement bereid met de banken te praten, onder meer over Europese ontwikkelingen rond de garantieregeling.

Torpederen
De Vereniging Consument & Geldzaken reageert verbijsterd op de brief. "Mocht Minister Bos op het onzalige idee komen om dit voorstel uit de bankensector wel serieus te gaan nemen, dan zullen wij iedere poging tot intrekking van de garantieregeling door Nederland gaan torpederen", aldus een verklaring van de belangenvereniging.

"Zo nodig zal hiertoe een klachtprocedure tegen Nederland worden gestart bij de Europese Commissie en daarna - zo nodig - bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg."