FRANKFURT - Commerzbank maakt als eerste grote commerciële Duitse bank gebruik van het noodfonds van de Duitse overheid. De op een na grootste bank van Duitsland krijgt een kapitaalinjectie van 8,2 miljard euro.

Dat maakte de bank maandag bekend. De Duitse overheid heeft een noodfonds opgezet van 80 miljard euro om Duitse financiële instellingen te steunen in de huidige financiële crisis. Ook is er 400 miljard beschikbaar gesteld voor kredietgaranties. Commerzbank maakt gebruik van beide potten.

De bank maakte maandag een verlies bekend van 285 miljoen euro in het derde kwartaal. Het operationele verlies bdroeg 475 miljoen euro.

Salarissen
De Duitse overheid heeft een aantal voorwaarden gesteld aan de lening aan Commerzbank. De topsalarissen van de bank mogen maximaal 500.000 euro per jaar bedragen en er worden geen bonussen toegekend. Commerzbank liet maandag weten de komende twee jaar geen dividend uit te zullen keren.

Vorige week werd bekend dat de kredietbank Hypot Real Estate (HRE) gebruik maakt van het garantiefonds van de overheid. HRE heeft de staat gevraagd een garantie af te geven van circa 15 miljard euro op de leningen die de bank van andere financiële instellingen ontvangt, waarover al eerder overeenstemming is bereikt. Mogelijk maakt HRE later nog aanspraak op direct kapitaal van de staat.

Gebruik
De Duitse bondskanselier Merkel spoorde afgelopen weekeinde banken nog aan gebruik te maken van het noodfonds van de staat. Dat zou de positie van Duitse banken versterken. Topman Josef Ackermann van de Deutsche Bank herhaalde zondag echter niet van plan te zijn staatsteun te accepteren.

Commerzbank zei maandag gebruik te maken van het noodfonds omdat dit "goed voor de bank, goed voor de werknemers en goed voor de klanten" zou zijn.

De injectie komt in een vorm die de waarde van de aandelen van Commerzbank niet doet verwateren. Het aandeel van de bank schoot maandag op de beurs in Frankfurt met ruim 9 procent omhoog.