RIJSWIJK - Russische bezoekers geven steeds meer geld uit in Nederland. Dat concludeert het bedrijf Global Refund op basis van eigen cijfermateriaal.

De belastingvrije bestedingen van Russen zijn het afgelopen jaar maar liefst met 30 procent gestegen. Dat meldde het bedrijf, dat BTW-teruggaven voor burgers van buiten de Europese Unie regelt, maandag.

Het meeste geld (41 procent) besteden de Russen aan kleding en andere modeartikelen. Meer dan eenderde (38 procent) van de aankopen betreft sieraden en horloges.

Terugvragen
Burgers van buiten de EU kunnen de BTW, de belasting op producten en diensten die ze hier betalen, terugvragen. EU-burgers die buiten Europa BTW betalen hebben ook recht op teruggaaf.

Russen maken volgens Global Refund veel vaker gebruik van die mogelijkheid dan Amerikanen. Het aantal BTW-teruggaven aan Amerikaanse ingezetenen is in 2008 met 39 procent afgenomen, aldus Global Refund. Het bedrijf concludeert dat Amerikanen minder uitgeven in ons land en wijt dat aan de financiële crisis.