AMSTERDAM - Oppositiepartij D66 wil dat de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën onderzoek laten doen naar de ontwikkeling van de lokale woonlasten.

Kamerlid Fatma Koser Kaya vraagt hen uit te zoeken of het klopt dat diverse gemeenten uitgaan van andere inflatiecijfers dan het Centraal Bureau voor Statistiek.

De vragen volgen op een onderzoek van Comité 2011, dat zondag meldde dat in een aantal gemeenten de belastingen 'fors' boven het inflatiepercentage stijgen. De berekening hiervan is overal verschillend en ondoorzichtig, meldde het comité op basis van onderzoek in ruim honderd gemeenten. In november stellen veel gemeenten hun begrotingen vast.

Inflatiepercentage
Het comité, waarin oud-wethouder van Hilversum Jan Nagel zitting heeft, wil dat minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) en van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) gemeenteraden oproepen om de lokale lasten niet boven het inflatiepercentage, ruim drie procent, te laten stijgen.

Koser Kaya vraagt Bos en Ter Horst zondag of zij bereid zijn het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) de kwestie te laten onderzoeken.

Het kabinet heeft volgens de politica afgesproken dat lokale belastingverhogingen zouden worden gecompenseerd door een effectiever bestuur in de Randstad, minder bestuurlijke drukte en lagere landelijke belastingen. "Ik vraag het kabinet die beloftes alsnog gestand te doen." Ook wil zij dat het duo met lagere overheden gaat overleggen over het hanteren van één inflatiecijfer.

Rioolbelasting
Volgens Comité 2011 stijgen in Amsterdam de meeste belastingen met 3,25 procent, maar de rioolbelasting met vijf procent. In Rotterdam zouden de totale woonlasten -ozb, afvalstofheffing en rioolbelasting- met 5,31 procent stijgen, in Den Haag met vier procent, in Leiden met 4,6 procent en in Haarlem met 5,7 procent. In Den Bosch zou de toename 6,5 procent bedragen en in Amstelveen zeven procent.

Het comité ontdekte dat ook andere tarieven, zoals die voor parkeren en begrafenisrechten, hondenbelasting en bouwleges soms sterk stijgen. Ook zouden in sommige gemeenten reclamebelasting, forensenbelasting en toeristenbelasting opduiken. Gedupeerde ouderen moeten volgens het comité volgend jaar een eenmalige uitkering van honderd euro moeten krijgen, onder meer om de gestegen energieprijzen en achterblijvende indexering van pensioenen te compenseren.