MILAAN -De investeerders die een doorstart van de failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia willen financieren, zijn ervan overtuigd op 1 december de eerste vluchten uit te voeren. Dit ondanks het verzet van piloten en stewardessen die tegen het akkoord zijn.

 "Ik ben ervan overtuigd dat we aan het einde met hen het avontuur van de herstart van Alitalia zullen aangaan", aldus Rocco Sabelli namens het consortium Compagnia Aerea Italiana (CAI) dat de levensvatbare onderdelen van Alitalia nieuw leven wil inblazen. "Vanaf de eerste van december hebben we 'take off".

Vrijdag legde CAI een bindend voorstel bij de curator van Alitalia op tafel. Diens goedkeuring wordt de komende twee weken verwacht. Er is nog steeds tegenstand van het vliegend personeel tegen de voorwaarden van de nieuwe contracten. Toch heeft CAI de steun gekregen van vier vakbonden.

Prijs
De prijs voor de levensvatbare onderdelen van Alitalia is niet bekendgemaakt, maar de CAI heeft aangegeven 1,1 miljard euro te betalen voor de aankoop en de herstart. Doel is de passagiersactiviteiten samen te voegen met die van Air One, het tweede Italiaanse luchtvaartbedrijf.

De CAI is nog op zoek naar een buitenlandse partner. Air France-KLM en Lufthansa zijn de meest genoemde kandidaten. Half november maakt CAI zijn keuze vermoedelijk bekend.