AMSTERDAM - Beleggers op het Damrak in Amsterdam kijken deze week uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE). Bovendien presenteren ook deze week weer veel ondernemingen bedrijfsresultaten. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben de aandacht.

De ECB zal naar verwachting de rente verlagen om de in het slop geraakte economie op te krikken. Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de landen van de eurozone in oktober is gedaald tot 3,2 procent op jaarbasis. Hoewel de inflatie nog altijd ruim boven de nagestreefde waarde van 2 procent ligt, geeft de dalende trend de ECB meer ruimte de rente te verlagen.

Jean-Claude Trichet, de president van de ECB, zinspeelde vorige week al op en renteverlaging. Op 8 oktober verlaagde de ECB de rente al met een half procentpunt tot 3,75 procent.

Verlaging
Ook de Bank of England (BoE) zal de rente naar verwachting verlagen om een zware recessie te voorkomen. Verwacht wordt dat de rente wordt verlaagd met een procentpunt naar 3,5 procent, gelijk aan het laagste niveau sinds 1955.

"Er is een kans dat de marktomstandigheden verder zullen verslechteren in een economie met de eerste krampen van een recessie", aldus een econoom. "De bank loopt achter met renteverlagingen en deze uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen." Volgens de expert is een verlaging met een procentpunt nodig om de terugval te remmen.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter aan de beurs in Amsterdam, heeft een dramatische maand achter de rug. Vrijdag sloot de beurs de hectische maand met grote verliezen af met een winst van 3,6 procent op 267,69 punten. Ook de Amerikaanse beurzen op Wall Street sloten af met winst.

Staal
Woensdag presenteert zwaargewicht, staalgigant Arcelor Mittal, de resultaten over het derde kwartaal. Het concern wist nog altijd te profiteren van de flink gestegen staalprijzen.

Donderdag gaat de aandacht ook uit naar uitzender Randstad. De uitzendbranche kampt met teruglopende omzetten. Ook het aantal gewerkte uren in de uitzendbranche in Nederland liep terug. Verschillende bedrijven hebben al aangegeven te korten op tijdelijke contracten en uitzendwerk als gevolg van de economische problemen.