HILVERSUM - Gemeenten worstelen met miloenen euro's aan tegenvallers bij grote bouwprojecten, zo meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Aan menig project hangt uiteindelijk een duurder prijskaartje dan gepland, vanwege gestegen kosten, slechte planning en fouten. Uit een steekproef op internet, gehouden onder honderd raadsleden uit 35 gemeenten, blijkt volgens onderzoeksinstituut Nicis dat veel raadsleden dit probleem kennen. De helft van de gemeenteraadsleden vindt dat ze hierover verkeerd (te laat en onjuist) worden ingelicht door het college van burgmeester en wethouders.

Het Nicis wijst erop dat het een probleem van alle tijden is en dat eigenlijk al bij het begin van dit soort projecten is te voorspellen dat de kosten hoger zullen uitvallen. "Zo'n bouwproject is toch vaak een prestigeproject, waaraan iemand graag z'n naam verbonden ziet. Ook stelt de gemeenteraad vaak extra eisen, wat voor vertraging zorgt waardoor de kosten oplopen. En er wordt maar niet geleerd van het verleden", aldus het Nicis.