AMSTERDAM - In de IT komen blessures vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dat lijkt minder te maken te hebben met zware apparatuur of beeldschermstraling dan met Manolo Blahnik...

Hoewel je op iedere werkplek een blessure kunt oplopen, lijkt het erop dat in IT-gerelateerde ondernemingen vrouwelijke medewerkers een grotere kans lopen gewond te raken. Tenminste, dat suggereert een onderzoek van het Amerikaanse Departement van Arbeid. Niet meteen in paniek raken: in zijn algemeenheid is de kans om op het werk een kwetsuur op te lopen erg laag.

In een van de tech-sectoren (ISP's, web-zoekportalen en dataverwerkingsservices) werden in het afgelopen jaar zo'n 900 blessures gemeld uit een personeelsbestand van ongeveer 356.000 mensen, blijkt uit de gegevens die het Departement van Arbeid afgelopen week heeft vrijgegeven. Hoewel in deze technische branche software engineers en informatie-systeemmanagers te vinden zijn, is het nog maar een fractie van alle IT-ers in Amerika.

Sectoren
Over alle sectoren gemeten, inclusief het boerenbedrijf, de visserij, bosbouw en olieboren, vielen er vorig jaar in Amerika vier miljoen beroepsgerelateerde ongevallen en blessures, wat net iets minder is dan in 2006, toen er nog 4,1 miljoen kwetsuren werden gemeld.

De precieze oorzaken van de verwondingen in het afgelopen jaar worden pas volgende maand bekend gemaakt, maar de gegevens van voorgaande jaren geven wel een aardige indicatie van wat we mogen verwachten.

In 2006 kwam het totale aantal verwondingen bij IT-gerelateerde werknemers op 840, waarvan er 480 (57 procent) bij vrouwen. In 2005 vielen er nog 1.120 slachtoffers, waarvan 66 procent (740 stuks) vrouw. In 2004 waren vrouwen goed voor 60 procent van alle verwondingen in de sector (uit een totaal van 760).

Management
De meeste slachtoffers vielen in het management en onder ondersteunend personeel. De leeftijd lag meestal boven de 35 en de meeste verwondingen waren van het type verrekkingen, kneuzingen en verstuikingen na contact met, jawel, de grond.

Kristin VanSoest, director of operations bij Safety Resources Inc., suggereert dat schoeisel wel eens een van de belangrijkste redenen voor werkgerelateerd letsel zou kunnen zijn - en dan met name de hoge hakken. Volgens VanSoest is het inderdaad zo dat vrouwen zich eerder op het werk dan in het winkelcentrum blesseren. "Als ik ga shoppen, ga ik dat echt niet op ongemakkelijke nette schoenen doen."

In 2006 werd een val in 30 procent van de gevallen genoemd als oorzaak van de 840 verwondingen, door mannen en vrouwen tezamen. In 2005 was een val in 360 van de 1120 gevallen de oorzaak van de verwonding (32 procent). En opnieuw waren kneuzingen en verstuikingen oververtegenwoordigd.

Uitval
Blessures op het werk kunnen veel tijd kosten - 40 procent van de verwondingen op het werk in 2006 leidden tot minimaal een maand uitval.

De gegevens die worden opgenomen in deze arbeidsstatistieken worden verzameld door de Occupational Safety and Health Administration. Als werknemers in Amerika een blessure opgeven, zijn ze verplicht daarbij een zogenaamd OSHA 300 rapport in te vullen. Die rapporten worden gebruikt door de regering om patronen te ontdekken bij specifieke bedrijven of bedrijfstakken, zegt Steve McCown, arbeidsrechtadvocaat bij Littler Mendelson P.C. in Dallas. \

Volgens McCown worden op deze manier alle blessures geregistreerd die enige vorm van compensatie of doktersbehandeling vereisen - alles vanaf een pleister, zegt McCown.