LONDON - Olierijke golfstaten moeten helpen bij het oplossen van de kredietcrisis. Dat heeft de Britse premier Gordon Brown zaterdag gezegd.

Brown is in de regio voor een vierdaags bezoek. Hij vindt dat de golfstaten een bijdrage moeten leveren aan een fonds. Dat geld is dan voor het stabiliseren van het financiële systeem en voor landen die getroffen zijn door de economische crisis.

"Iedereen moet helpen bij het oplossen van de crisis", zei hij in een interview met Sky News. "Ik denk dat de olierijke staten hun bijdrage wel willen leveren." Volgens Brown heeft niemand er wat aan als de olieprijs omhoog en omlaag schiet. "De golfstaten hebben belang bij een stabiele energieprijs. Ook zij hebben baat bij een goed functionerende wereldeconomie."

Lenen
In zijn plan pleit de Britse premier voor een betere coördinatie van monetair en fiscaal beleid. Daarnaast moet het lenen tussen banken bevorderd worden en moeten getroffen landen hulp krijgen uit een crisisfonds. Het IMF heeft extra geld nodig om die steun aan landen te bieden.

Browns reis gaat vooraf aan een wereldwijde top in Washington op 15 november. Daar zal gediscussieerd worden over hervorming van het internationale financiële systeem.