DEN HAAG - Ruim 176.000 huishoudens, dat is 2,5 procent van alle Nederlandse huishoudens, hebben risicovolle schulden. Dat blijkt uit onderzoek van Experian, wereldwijd gespecialiseerd in consumenteninformatie, in opdracht van de Stichting Verantwoord.

De Telegraaf berichtte zaterdag over het onderzoek. De meeste problemen op dit gebied doen zich voor in de regio Den Haag en de stad Rotterdam. Maar liefst 7,7 procent van de Rotterdamse huishoudens heeft zorgwekkende financiële problemen en bijna 5,9 procent van de huishoudens in de regio Den Haag heeft problematische schulden.

Om te bepalen hoeveel huishoudens risicovolle schulden hebben, is in dit onderzoek gekeken naar hoeveel mensen een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebben in combinatie met het risico dat ze die niet kunnen afbetalen.

Steden
Flevoland volgt als tweede gebied met bijna 5 procent (4,82). Onderaan staat de regio Noord-Drenthe met 0,87 procent. Van de steden komen ook Lelystad en Almere er slecht vanaf.

De stichting wil met het onderzoek inzicht krijgen in de Nederlandse schuldproblematiek. "Dit onderzoek brengt onder meer aan het licht op welke gebieden en steden we onze ondersteuning in eerste instantie moeten richten. Dit doen we in nauwe samenwerking met onder meer gemeenten, scholen en woningcorporaties", aldus Jet Creemers, voorzitter van Stichting Verantwoord.

De stichting gaat de onderzoeken en analyses periodiek herhalen om ook de effecten van de kredietcrisis op huishoudniveau te kunnen meten.